‹ Kaikki uutiset

Yksi vastuullinen sisältö, kiitos

Vastuullisuus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus ovat nousseet muutamassa vuodessa brändien markkinointistrategioiden ja sisällöntuotannon keskiöön. Ja hyvä niin – silloin kun promottava asia on aidosti brändin ytimessä ja omistajien intresseissä. Trendi saa varmasti myös monia ”vastuuttomampia” yrityksiä tarkastelemaan strategiaansa kriittisemmin ja hakemaan uutta tulokulmaa, mikä on oikein tervetullutta. Vastaan tulee kuitenkin myös päälleliimattua hymistelyä ja suoranaista vastuullisuuspesua.

“Yritysten rooli yhteiskunnallisten ja maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisijana on yhä suurempi. Merkityksellinen markkinointi on luonnollista jatkumoa tälle kehitykselle. — Mitä paremmin yrityksen yhteiskunnallinen merkitys onnistutaan välittämään, sitä motivoituneempia varsinkin nuoremman sukupolven osaajat ja tähtipelaajat ovat liittymään mukaan”, lausuu Lontoossa toimivan Dentsu Aegis -mediatoimiston vastuullisuusjohtaja Lars Holm Alma Medialle. Tätä ei käy kiistäminen. Moni start-up pohjautuukin jo lähtökohtaisesti vastuulliselle ajattelulle, mutta olemassa oleville pitkät perinteet omaaville yrityksille toiminnan ytimen muuttaminen voi olla haastavaa. Silloin saatetaan nähdä kampanjoita, jotka tekevät brändille hyvän ajatuksen sijaan jopa hallaa. Meidän tehtävänämme on tuoda mahdolliset ongelmakohdat esiin ja ehdottaa toisenlaista tulokulmaa, mutta lopulta asiakas päättää siitä, miten edetään.

Ala on peräänkuuluttanut laadukasta sisältöä jo pitkään, mutta ainakin itselleni patetian pumppaaminen kaikkeen mahdolliseen pesuaineesta purjopiirakkaan on alkanut aiheuttaa jo tavarahissin kipuamista ylempiin kerroksiin. On upeaa, kun omistajat haluavat sydämestään käyttää saamaansa näkyvyyttä ja valtaa hyvien asioiden edistämiseen. Näitä keissejä myös mainonnan suunnittelijan on palkitsevaa päästä tekemään. Ja niistä tulee todella hienoja, kun kaikki parametrit ovat kohdillaan. Tämä ovat osoittaneet muun muassa Helsingin Sanomien Land of free press tai jo muutaman vuoden takainen Alwaysin Like a girl -kampanjat. Erityisesti Hesarin kampanja, koska sen toiminnan ytimessä on nimenomaan vapaa tiedonvälitys. Kamppis kotiuttikin ansaitusti neljä Vuoden huiput -palkintoa, mukaan lukien Grand Prixin, sekä aiemmin talvella Grand Effie -palkinnon.

Niin paljon kuin valtiollinen energiayhtiömme onkin ladannut euroja puhtaampien energiamuotojen kehittämiseen, on vaikeaa olla kokematta ristiriitaa tunnesteroideilla pakkosyötetyn Äiti maa -filkan ja sen välillä, että yritys nousi hiilivoimalakauppojensa ansiosta juuri Euroopan kymmenen saastuttavimman yrityksen joukkoon. Arvostan yrityksen ponnisteluita kehityspuolella, mutta brändimielikuvan rakentaminen näin ristiriitaiselle pohjalle ihmetyttää. Ilmastoasioissa hyvä tahto, muutosmyönteisyys ja asiasta puhuminen eivät enää riitä. Jotain pitäisi tehdäkin. Kun hyvien tekojen kannatusta on ripusteltuna ympäri mediamaisemaa, pelkään, että porukka alkaa ohittaa myös vakavammilla tarkoitusperillä varustetut teot olan kohautuksella. Lopulta voi käydä niin kuin kaikkea hyvää kaikille -lupauksille vaalien alla; kaikki tietävät, että aaaseonvaanmainoss. #koulutuslupaus

Näinä suurina fiilistelyn aikoina en voi olla heittämättä ilmoille ennustetta seuraavasta suuresta sisältötrendistä. Koska jokainen ilmiö on historiassa synnyttänyt vastailmiön, eivätkä ihmiset jaksa määräänsä kauempaa innostua puolivillaisesta vastuullisuudesta, on sisältömarkkinoinnin seuraava trendi puhdas viihteellisyys. (Ottamatta kantaa siihen, lieneekö toteutuessaan hyvä vai huono asia, tai jotain ihan muuta.)

Hanna Salo, Copywriter & Communications Specialist

*Päivitetty 15.4. Land of Free Press -kampanjan saamien palkintojen osalta (Grafian Vuoden Huiput -gaala järjestettiin 11.4.2019) sekä lisätty viimeinen lause.