‹ Kaikki uutiset

Upea Suomi osa 1: Kaamos

Tänä vuonna on keskusteltu runsaasti siitä, kuinka suomalaisten markkinointipanostuksissa, -taidoissa ja jopa -halukkuudessa olisi valtavasti parannettavaa. Asiaan liittyvät kovat faktat on ansiokkaasti nostettu esille SIKSI MARKKINOINTIA-hankkeen tuloksissa.

Sen sijaan valittaminen on alue, jonka me todella osaamme. Tympeys kun on osa jopa suomalaista kansanperinnettä. Itku pitkästä ilosta. Kasvaa se mies räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta. Kell’ onni on, se onnen kätkeköön. Ja niin edelleen. Ei perhana: pää hajoaa.

Olemme siis kansakunta, jonka ominaisuudet taitavat korreloida suoraan keskenään: ollaan pirun hyviä valittajia mutta helvetin huonoja markkinoijia?

Kumman kanssa itse tekisit mieluummin kauppaa (tai lähdet lenkille, baariin, mökkireissulle…): a) heikolla itsetunnolla varustettu kitkerä valittaja, vai b) terveellä itsetunnolla varustettu valoisa tyyppi, joka osaa kertoa mielenkiintoisia juttuja hauskalla tavalla ja lisäksi myös kuunnella.

Erityisen masentavaa on omaan nuotioon kuseminen. Ruikutetaan siitä, kuinka huonosti asiat muka tässä maassa ovat tai millaista täällä on elää ja tehdä työtä.

Mitä voin omalta osaltani tehdä asian eteen – siis sen lisäksi, että pyrin itse välttämään perusteetonta marmattamista? Oma korteni kekoon tulee kirjoittamisen muodossa. Aion kirjoittaa häpeämättömän suorasti niistä lukemattoman hienoista asioista, joita nimenomaan Suomi on pullollaan.

Asioista, joita emme osaa arvostaa riittävästi, emme kenties tunne, tai ole edes huomanneet. Myös asioista, joita saatamme pitää itsestäänselvyyksinä tai joita väheksymme ihan vain siksi, kun niin on tapana.

Teemoja on valtavasti. Aivan yksinkertaisia ja näennäisen ilmeisiä, toiset taas hyvinkin monisäikeisiä. Nostan niitä yksi kerrallaan parrasvaloihin KASKI Agencyn blogikirjoituksissani. Ihan vain siksi, että hyvää fiilistä ja valoisaa ajattelua ei mielestäni voi koskaan olla liikaa. Aloitetaan.

KAAMOS on hienoa aikaa! Let’s festival! Joku sanoo, että tämä on pimeä, märkä ja muutenkin visvainen periodi. Asennekysymys, sanoisin. Tämähän on mitä täydellisin aika vuodesta suoda hyvällä omallatunnolla itselleen ja lähipiirilleen hienointa mahdollista tunnelmointia! Isolla kädellä ja kahmalokaupalla. Sytytetään kynttilät, poltetaan takkaa. Luetaan kirjoja, nautitaan hyvästä ruoasta ja juomasta. Ulkoillaan raikkaassa ilmassa. Nukutaan viikonloppuisin pitkään.

Ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sen hienommaksi vain muuttuu. Lapissa vaivutaan pian ajanjaksoon, jossa aurinko ei edes nouse. Koittaa pohjoisen kaamos eli polaariyö. Se on omalla ainutlaatuisella tavallaan yksi kaikkein eksoottisimmista asioista, mitä Suomi tarjoaa.  Todellista magiaa. Kun ensilumi on maassa, on pohjoisen kaamoksen valo aivan omanlaisensa. Uskomattoman hienot värisävyt verhoavat luonnon, jota pakkanen ja lumi kuorruttaa entisestään. Lopputuloksena on sadunomainen taikamaa. Priceless.

Osaammehan itse arvostaa tätä riittävästi? Meillä on jotain, mitä varten yhä kasvava joukko turisteja eri puolilta maailmaa päättää satsata ison summan matkaan kauas pohjoiseen Suomeen. Myös kaamosaikaan. Se joukko ei kasvaisi, ellei täällä koetut asiat olisi heidän mielestään upeita.

Kaamos on eksotiikkaa. Eksotiikka on erilaisuutta. Erilaisuus on harvinaista. Harvinaisuus on arvokasta. Annetaan sille se arvo, joka sille kuuluu. Nautitaan!

Kirjoittanut toimitusjohtaja Heikki Veijola