‹ Kaikki uutiset

ROBIN HOOD IS NOT DEAD

ROBIN HOOD IS NOT DEAD

Ihmisillä on aina ollut tarve saada sanottavansa julki. Aikana ennen virtuaalisia seiniä ja sosiaalista mediaa yksi keino oli kirjoittaa se konkreettisesti seinään.

90-luvun alussa minulla ja ystävälläni oli niin paljon sanottavaa, että siihen tarvittiin kokonainen alikulkutunneli. Se oli sitä paitsi ruma. Betoniset seinät huusivat maalia pintaansa.

Teimme valmistelut huolella. Valikoimme sanottavamme ja mietimme, millä tyylillä se seinään laitetaan. Osalle teksteistä teimme sapluunat valmiiksi. Itse toteutus tapahtui eräänä pimeänä syksyisenä yönä. Työtä oli paljon, mutta lopputulos oli upea. Meille tärkeät asiat olivat nyt kaikkien luettavissa.

Perusteellisen suunnittelun ansiosta seinässä ei lukenut yhtään turhaa asiaa. Olimme tiedostavia nuoria eikä sanomisen tyylistä tai tasosta tingitty. Elämän perustotuuksista oli hyvä muistuttaa ohikulkijoita: PUNK IS NOT DEAD ja ROCK´N ROLLI IS NEVER TOO LOUD. Janis Joplinin ja Jimi Hendrixin elämäkerrat oli siihen mennessä opiskeltu, joten ole luova ja pidä hauskaa, mutta: DON´T MESS WITH HEROIN. Extra boldin h-kirjaimen yläpidennyksestä oli viestin tehostamiseksi muotoiltu risti ja i-kirjaimesta ruisku. Silloin en vielä edes aavistanut, että typografian vääntelystä tulisi osa ammattiani.

Alikulkutunnelin seiniin mahtuu paljon kauniita ja tärkeitä asioita. Kunnan päättävät ihmiset olivat nähtävästi kanssamme samaa mieltä, sillä tekstit saivat olla siellä useamman vuoden. Ihan kohtuullinen VAC näin jälkikäteen ajateltuna.

Yksi seinäkirjoitusten suosikeistani on Tampereella jo vuosia sitten seinään tehty teksti ”MITEN VOI LAULAA SUU TÄYNNÄ RUOKAA?”. Helsingissä Hakaniemen sillan alla oleva ”TALVISOTA ON OHI IF YOU WANT IT” on iskevyydessään loistava. Kummassakin on riisuttu turha pois ja kutitellaan kivasti katsojan aivonystyröitä.

Nyt ajateltuna seinään kirjoittaminen tuntuu mukavan pysyvältä ja haastavalta viestintäkulttuurilta. Siinä on voimaa eikä se haihdu välittömästi sähköiseen vyöryyn.

Jos sinulle annettaisiin nyt maalia ja pensseli käteen sekä pala seinää näkyvällä paikalla, mitä siihen kirjoittaisit? Minä laitoin omani otsikkoon.

Kirjoittanut Helimaaria Utriainen, Art Director