HELSINKI JOHN STENBERGIN RANTA 2 / TAMPERE HÄMEENPUISTO 29 / TURKU AURAKATU 14

KASKI CREATIVE AGENCY

Yhteisvastuu 2021

Eniten yllätti köyhyys!

Yhteisvastuu 2021 -kampanjan nostaa esiin vähävaraisten vanhusten hädän.

Lähtökohta
Eläkeläisköyhyys on kasvava ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa: yhä useampi ikääntynyt huomaa, että eläke ei riitä kattamaan jatkuvasti kasvavia arjen kuluja. Köyhyys leimaa ja stigmatisoi ja vaikuttaa usein myös vanhusten sosiaalisiin suhteisiin ja jopa mielenterveyteen. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoilla tuetaan vähävaraisia ikäihmisiä niin Suomessa kuin maailmalla, ja osa keräystuotoista ohjataan myös vanhusten digitaitoja edistäviin koulutuksiin.

Luova ratkaisu
Koska vanhusten heikko taloudellinen tilanne ei nouse mediassa otsikoihin, Yhteisvastuu tekee sen median puolesta: ”Lööppikamaa”-kampanja tuo sensaatiolehtien estetiikkaan nojautuen päivän valoon monenlaisia kipeitä näkökulmia vanhusten tilanteesta niin Suomessa kuin maailmalla. Räväkästi suoraan päin vastaanottajan kasvoja.

Yhteisvastuu 2021 -kampanja käynnistyi Tasavallan Presidentin perinteisellä puheella Ylen kanavilla ja jatkui Helsingin Sanomien kokosivun ilmoituksella, mutta kahden viikon intensiivisenä kampanja-aikana pääpaino oli sosiaalisen median nostoissa, joilla ohjattiin liikennettä paitsi suoraan lahjoituksiin myös lukuisiin eri sisältöihin kampanjasivustolla. Moniulotteista ongelmaa kuvattiin some-nostoissa laajasti ja kokonaisvaltaisesti – ja tunteita nostattavasti: tositarinoita, elämän tilanteita ja moraalisia pohdintoja tuotiin esiin niin video- kuin artikkelisisältöjen muodoissa.