‹ Kaikki uutiset

Pientä pintaremppaa vai lekalla seinään?

Pientä pintaremppaa vai lekalla seinään?

Minusta tuli hiljattain omakotitalollinen. Paljon on ollut uutta ja opittavaa, myös Google on ollut kovalla käytöllä hakusanoina mm. ”lattian asennus”, ”jiirisahaus”, ”mikä kasvaa savimaassa” ja niin edelleen. Kysymyksiä piisaa ja Googlen laulatuksesta tuskin tulee heti loppuakaan.

Oma talo ei onneksi isompia remontteja vielä tarvitse, mutta pienet kohennukset ovat paikallaan. Tällä hetkellä faceliftiä kaipaa kylpyhuone. Sitä odottaa useamman vuoden päästä isompi moukarointi, mutta nyt päätettiin uusia vain pinnat kaakelimaalilla. Kuulostaa helpolta, eikö vain? Vähän maalia pintaan ja avot.

Talon rakentamisessa ja kunnostamisessa on pitkälti samoja periaatteita kuin brändin rakentamisessa ja sen ylläpidossa. Niin talosta kuin brändistäkin täytyy löytyä tukevat perustukset, kivijalka, jonka päälle voidaan rakentaa. Rakentamalla hyvistä materiaaleista ja ammattilaisten avulla voidaan taata hyvä ja toimiva lopputulos. Valmiista on myös pidettävä huolta ja tarpeen mukaan on tehtävä pieniä päivityksiä. Joskus isojakin.

Sain todistaa kuinka helpoksi kuvitellun kylppäriremontin luonne muuttuikin heti ensi metreillä, kun vanhat kalusteet siirrettiin pois maalausurakan tieltä. Kaappien takaa paljastui vesieristeetön seinä varustettuna palapelillä erilaisia kaakeleita eri vuosikymmeniltä. Tästä päästiinkin hyvin pian opettelemaan piikkausta ja laastin poistoa. Jälkimmäisen seurauksena kaakelin mukana irtosi palasia vanhasta seinästä. No, eikun vanha seinä purkuun ja kauppaan ostamaan uutta. Samalla ostoskärryihin eksyi toki tukku muutakin oleellista: vesieristettä, tasoitetta, saneerauslaastia…

Homma, jonka kuvitteli ensin nopeaksi parin päivän toimenpiteeksi, osoittautuikin paljon suuremmaksi. Näinhän se useasti menee, kun alkaa tarkastelemaan ja kaivelemaan pintaa syvemmälle.

Vaikka aikataulu saati budjetti eivät olleetkaan sitä mitä ensin olin ajatellut, on tehty työ pois vuosien päästä tulevasta isommasta remontista. Mieltä rauhoittaa samoin tieto siitä, että seinä on rakennettu nyt ammattimaisesti ja sen takia koko talo ei lähde homehtumaan. Lisäksi kylpyhuone saa sen ansaitseman päivitetyn ulkoasun enkä joudu otsa kurtussa katselemaan enää ajan hampaan nakertamia kaakeleita. Eli vähemmän ryppyjä minullekin.

Olipa sitten kyse talosta, brändistä, tuotteesta tai yrityksestä, on siitä pidettävä jatkuvaa huolta. Jos huomaa pieniä tai isojakin säröjä, on ne hyvä tiedostaa ja korjata pikimmiten.

(Vuoden tai kolmen päästä, milloin kokonaisvaltainen kylppäriremontti ikinä aiheelliseksi tuleekaan, saatanpa naputtaa Googlehakuun silloin ”äkkilähtö Madeiralle” ja antaa ammattilaisten toteuttaa homman.)

Johanna Siltanen, luova johtaja