‹ Kaikki uutiset

Nuoria luovia juryttämässä

”Olet aina aikasi lapsi, ajan vaikutusta on turha yrittää välttää.”

Ovatko peräkkäiset sukupolvet vääjäämättä toistensa antiteesejä? En päässyt ajatukselta pakoon viime viikonloppuna, kun olin tuomaroimassa Vuoden Huipussa Nuoret luovat -sarjaa.

Tuomaroinnin näkökulmasta haastekerrointa ko. sarjassa kasvatti eritoten töiden yhteismitattomuus. Kuinka pistää paremmuusjärjestykseen lautapeli, opinnäytetyö, gif-animaatio, koru, kuvitus, design-esine ja automainoskampanja? Niinpä.

Kun pääsin alkuhämmennyksestä yli, töiden arviointi mukavien tuomarikollegoiden kanssa oli paitsi mukavaa myös antoisaa. Nuoren polven näkökulma omaan työhön on lähtökohtaisesti kansainvälinen – kulttuurinen ”tämä toimii Suomessa” –asenne on menneen maailman kaikuja ja hyvä niin. Muita 2-3-kymppisten sukupolvea ammatillisesti kuvaavia attribuutteja ovat ainakin idealismi, jäljittelemättömyys ja suunnittelutyössä rajojen yli hyppely täysin sujuvasti. Tämä on todella virkistävää!

Palkitut työt löytyivät lopulta vaivatta: ne ovat koskettavia, henkilökohtaisia, kansainvälisiä – sanalla sanoen erityislaatuisia. Koska en voi tässä paljastaa loppuratkaisua enempää, tyydyn toteamaan klisheenomaisesti että näistä tekijöistä kuullaan vielä. Kokonaan eri asia sitten on, missä maassa ja millä alalla.

Ja sitten vielä tähän sukupolvien välisistä eroista. Kun itse olen koko työurani mainostoimistoissa lähestynyt suunnittelua kaupallisesta näkökulmasta, uusille tekijöille tämä ei ole itsestäänselvyys. Ehkä käynnissä on kaupallisen vaikuttavuuden ja koodistojen kannalta suurempi murros, mene ja tiedä. Aika näyttää.

Itse kilpailutapahtumassa on tapahtunut muutaman vuoden aikana myönteinen muutos. Kotiinpäin vetämistä ja toimistojen välistä kyräilyä en havainnut, ilmapiiri viikonloppuna oli lämmin ja kollegiaalinen. Nuorille tuomareille oli itsestään selvää, että tänä vuonna omia töitä ei kisaan lähetetä. Tärkeintä tuntui olevan, että paras työ voittaa – ei oma työ.

Leena Periaho
Vuoden juniori 1990
Ylituomari 2010