‹ Kaikki uutiset

Kässä trendaa

Kässä trendaa

Tampereella marraskuun puolivälissä järjestettävistä Suomen Kädentaidot -messuista on muodostunut oman alansa slush, Euroopan suurin käsityöalan tapahtuma, lähes 50 000 kävijällä. Väkimäärä yllätti tänä vuonna järjestäjät pomppaamalla edellisvuodesta viidellä tuhannella.

Miksi kässä trendaa? Taito-liiton tutkimuksen mukaan tärkeimmät syyt käsitöiden tekemiseen ovat rentoutuminen ja näkyvien tulosten aikaansaaminen. Monille käsillä tekeminen on varmasti vastapainoa kiireiselle työlle ja nopeille digisisällöille. Ihmiseen on selvästikin sisäänrakennettuna ”tarve saada jotakin konkreettista aikaiseksi”. Tunnistan tämän ainakin itsessäni; välillä pitää vasaroida muutakin kuin näppistä.

Kakku

Messukävijät eivät ole toki pelkästään harrastajia, vaan myös innokkaita valmiiden käsityötuotteiden kuluttajia. Tämä näkyy alan suhdanneodotuksissa. Taito-liiton kyselyihin vastanneista yrityksistä puolet arvelee kysynnän paranevan seuraavan vuoden aikana. Usko tulevaisuuteen vahvistuu entisestään, kun kysyntä- ja suhdannenäkymiä katsotaan kolmen vuoden säteellä. Tulos heijastanee ihan yleistäkin kuluttajaluottamusta lähitulevaisuuden taloustilanteeseen.

Suomessa käsityönä tehtyjen tuotteiden kysyntä nousee eittämättä yleisen taloustilanteen vahvistumisen mukana, mutta kasvanut tietoisuus vaatteiden ja erilaisten kulutustuotteiden ikävistä alkuperistä sekä luonnonvarojen ylikäytöstä auttaa osaltaan varmasti asiaa. Oma salainen toiveeni on, että laadun arvostus olisi tullut jäädäkseen niin, että bulkin sijaan hankittaisiin vähän harvemmin arvokkaampaa, kestävämpää ja uniikimpaa. Harkituista hankinnoista tulee pidettyä parempaa huolta pidempään.

Käsityö

Käsityömessuilla positiivisesti silmiinpistävä tekijä on vuosi vuodelta paraneva tuotteiden laatu ja brändäys. Huovutettujen splättispelin lopputulosta muistuttavien kaapujen ja Comicilla nakuteltujen lippulappusten sekaan tulee enenevissä määrin huolella mietittyjä yritysilmeitä ja tuotekokonaisuuksia. Brändääjä ja esteetikko kiittää.

Eikä ihme, että myös kuluttajat kiittävät jaloillaan. Vieläpä erittäin kestävillä sellaisilla. Neljän hallin koluamiseen saa kulumaan vähintään 6 tuntia viikonlopun primetimea. Ja mikäpä kolutessa, kässämessut on tapahtumien väriläiskä ajoitettuna loistavasti keskelle pimeintä syksyä.

Kirjoittanut Hanna Salo, copywriter & tuottaja