‹ Kaikki uutiset

Harkkarista vakkariksi – kuinka pääsin unelmaduuniin mainostoimistoon

Kahvin keittoa, palaverijärjestelyjä ja kokousmuistiinpanojen rustailua – no toki tätäkin, mutta myös valtavasti muuta! Ja no, aika lailla kaikki toimistolla tekevät näitä vuoron perään. Piti oikein keskittyä muistelemaan, missä vesissä harjoittelijaa muutaman kuukauden ajan uitettiin.

Pääsin siis viime keväänä työharjoitteluun Kaskelle ja olin valtavan onnessani, tätä koin todellakin haluavani. Ennakko-odotuksia en ennättänyt kerryttää ollenkaan, koska edellinen työ ja muutto uuteen kaupunkiin pitivät kiireisenä. Ajattelin aloittavani puhtaalta pöydältä ja käytännössä niin kai tapahtuikin. Pöytä vaan täyttyi pikaiseen tahtiin. En ehtinyt kauaa ihmettelemään, vaan minut kopattiin mukaan ennätysajassa. Ensimmäinen aamuni kuvaa hyvin tätä; firman yhteinen viikkopalaveri klo 9 ja siitä suoraan asiakaspalaveriin klo 10.30. Eipä tarvinnut miettiä miten päin olisi, kun juuri ja juuri ehdin esittäytymään.

Työnimikkeenä tuottaja harjoittelija

Täytyy tunnustaa, etten kyllä ennakkoon tiennyt, mikä roolini tulisi olemaan. Ehkei toimistollakaan tarkkaan tiedetty, olinhan avoimella hakemuksella päässyt messiin. Tai no, ei siellä varmastikaan tiedetty! Sen olen nimittäin oppinut, että titteleistä huolimatta työnkuvat ovat kaikilla porukkamme ammattilaisillakin todella laajoja ja monipuolisia.

Tuottajahommat olivat osittain tuttuja juttuja, koska olin saanut niistä kokemusta aiemmasta duunistani. Tätä kokemusta pääsin hyödyntämään myös harjoitteluni aikana. Organisoin ja järjestelin eri asioita sekä toimin asiakkaan ja luovien suunnittelijoidemme välissä, niin kuin tuottajan kuuluukin. Istumapaikkani oli kokeneen tuottajan vieressä ja yritin imeä mahdollisimman paljon oppia hänestä sekä toki myös kaikista muistakin konkareista.

Sisältömarkkinointi kiehtoo itseäni kovasti ja olin todella yllättynyt sekä otettu, miten avoimesti minut otettiin näihin projekteihin mukaan. Oli mahtavaa nähdä, miten kaikki etenee sekä päästä oikeasti tekemään. Olin mukana ideoinnissa, otin kuvia ja hoidin julkaisua. Aivan huippua!

Näiden lisäksi osallistuin sekä sisäisiin ideointipalavereihin että asiakastapaamisiin, seurasin videotuotantoja, järjestin lanseeraustilaisuutta, koordinoin lehti-ilmoituksia ja asiakaslehteä, seurasin logon suunnittelua, kuvasin tapahtumia ja tuottamiamme materiaaleja, tein somebudjetointia ja sponsoroituja julkaisuja, presentoin visuja asiakkaalle, käännätin tekstejä, shoppailin kuvaustarvikkeita ja ennen kaikkea tapasin lukuisia ihmisiä. Huhhuh ja tässä ei varmastikaan ole kaikki. Välillä sitä saa olla kyynärpäitä myöten työn touhussa, mutta ai että – tästä minä todellakin nautin.

Vastuun anto & kanto

Olen ehdottomasti parhaimmillani saadessani selkeän tavoitteen. Tykkään siitä, että minulle sanotaan: ”Tämä on nyt vastuullasi, aikataulu on tämä ja kysy, jos tarvitset apuja.” Ja näin harkkapaikassani on myös toimittu. Pääsin todellakin oppimaan, kun asioita ei annettu valmiina ja kykyihini luotettiin. Toki useissakin projekteissa olin myös kuunteluoppilaana, mutta yllättävän paljon sain myös omalle kontolleni tehtävää. Minulle annettiin tilaa löytää omat tavat, käyttää vahvuuksiani ja selvittää asioita itsenäisesti. Tietenkin myös tarpeen tullen kädestä pidettiin kiinni ja pystyin luottamaan, että aina saa tukea ja neuvoa.

Voin rehellisesti sanoa yrittäneeni parhaani. Tämä on myös mielestäni harjoittelijan tärkein piirre. Ei keneltäkään oleteta täydellistä osaamista ja pitkää kokemusta, mutta intoa ja motivaatiota niidenkin edestä. Jos tekee parhaansa, niin sen on riitettävä. Ja ainakin voi hyvin olla itseensä tyytyväinen.

Harjoittelija, tee ehdottomasti näin!

  1. Laita paras mahdollinen hakemus itsestäsi paikkaan, jonne oikeasti haluaisit. Aina voi lähettää avoimen hakemuksen. Välillä sitä sattuu oikea henkilö, oikeaan aikaan ja vieläpä oikeassa paikassa sen lukemaan. Alalla tuntuu olevan kiireistä väkeä, joten soitto perään ei varmastikaan tee pahaa.
  2. Kysele, kysele paljon! Mitä muiden työtehtäviin kuuluu? Miten missäkin tilanteessa yleensä toimitaan? Millä aikatauluilla asiat rullaavat? Kuka maksaa ja mistä? Minkä verran? Miten kilpailutuscaset yleensä etenevät? Minkä kokoinen työ tämä on suhteessa muihin? Näitä vastauksia ei saa mistään niin helpolla kuin nyt. Samalla saa myös käsitystä, mitä työ oikeasti on ja onko se mahdollisesti juuri se oma juttu.
  3. Mieti, mistä olet kiinnostunut ja sano se ääneen. Pyydä päästä projekteihin mukaan. Harvoin sitä innokkaalle viitataan kintaalla, ei Kaskella ainakaan.
  4. Ole oma itsesi. Vaikka ei saisikaan töitä suoraan harjoittelun jälkeen, on tärkeää näyttää, millainen tyyppi oikeasti on. Voihan olla, että tulevaisuudessa juuri sinä olet se puuttuva tekijä tai saat mielettömät suosittelut ja jalkaa oven väliin kiinnostavalle alalle. Piirit tuntuvat olevan suhteellisen pienet ja sana kiirii.

Terveisin,

Kasken nykyinen Junior Producer Aino